Kwalificeer en bereik je beste leads voor maximale conversies

Je kunt ontzettend veel leads binnen halen, maar dat betekent niet dat al deze leads evenveel ‘waard’ zijn. Deze leads moeten namelijk wel converteren naar een betalende klant en de ene lead zal dit eerder doen dan de andere lead. Bijvoorbeeld omdat de market/product fit groter is. 

Stel nou dat je salesteam aan alle leads evenveel tijd besteed? Dat is natuurlijk zonde, want je wilt immers dat je salesteam de meeste aandacht besteed aan leads die de grootste kans hebben om te converteren. Daarom is het enorm belangrijk om je leads goed te kwalificeren!

In dit artikel zullen we je tips geven om deze leads beter te identificeren en te prioriteren, zodat je de tijd aan de juiste leads besteed en uiteindelijk meer en betere klanten binnen haalt.

De basis van leadkwalificatie

First things first, namelijk de basis van leadkwalificatie. Leadkwalificatie is het proces waarin bepaald wordt of de lead in jouw ideale klantprofiel past en om die reden een grote(re) kans heeft om te converteren naar betalende klant.

Door alle gegevens over je leads te gebruiken, kan je uiteindelijk begrijpen:

– Tot welke demografie/groepen ze behoren
Wat hun interesses zijn
Hoe ze denken
Hoe ze aankoopbeslissingen nemen

Houd er in je salesproces rekening mee dat het diskwalificeren van leads net zo belangrijk kan zijn als het kwalificeren ervan. Je wilt niet dat je salesteam tijd verspilt aan de ‘verkeerde’ leads, vooral niet als ze op commissie werken. Je wilt dat ze zo gemotiveerd mogelijk zijn en dat doe je uiteraard door ze van kwalitatief goede leads te voorzien.

Scoor slimmer, niet harder

Durf te vragen! Leer van mensen met saleservaring in dezelfde branche als waar jij in zit om erachter te komen welke criteria het belangrijkst zijn voor het genereren van leads met een hoog potentieel. Zoek daarbij bronnen die je helpen bij het ontwikkelen van je eigen, op maat gemaakte, leadscorestrategie.

Je kunt hiervoor tegenwoordig ook A.I. tools gebruiken, zoals Keap en SharpSpring. Hiermee kan je ontzettend snel een pijplijn bouwen, omdat deze tools automatisch patronen identificeren en continue opnieuw kalibreren wat betreft het kwalificeren van je leads. Zeker de moeite waard om te proberen!

Gebruik de juiste criteria voor het scoren van leads

Om leads te kunnen scoren moet je eerst bepaalde criteria bepalen om de juiste waarde toe te kennen aan deze leads. Door dit goed op te zetten kan je ze daarna groeperen op prioriteit. Dit helpt je sales team om leads te converteren terwijl ze ‘warm’ zijn en verhoogt je conversie.

Begin bijvoorbeeld met het opstellen van een sheet waarin je de conversie voor bepaalde groepen (zoals industrie of locatie) tegenover elkaar uitzet. Kijk daarna naar de groepen die goed converteren. Wat zijn de verschillende kenmerken die zij hebben? Denk hierbij aan gedragsgegevens, locatie, leeftijd, beroep, etc.

Door hier je historische verkoopgegevens bij te gebruiken en je leads in groepen te verdelen, kan je bepalen welke categorieën het hoogst converteren. Verkoop je beter aan managers van grote bedrijven of aan een freelancer? Zijn dit mannen of vrouwen? Komen ze via Google of via een partner bij jou? Ken daarna scores aan deze categorieën toe en kwalificeer hiermee je volgende leads.

Bereik je leads met gerichte outreach

Tegenwoordig is het belangrijk om zoveel mogelijk data van een klant te verzamelen zodat je hem met gerichte messaging kan naderen. Dit werkt het allerbeste om hun aandacht te krijgen.

Identificeer en prioriteer hoge LTV-leads

De customer lifetime value (LTV) is een berekening van de opbrengst van een klant in de totale periode dat diegene klant is. Het herkennen van leads met een hoge lifetime value is daarom heel belangrijk.

Als je je richt op leads met een hoge LTV kan je bepalen wie meer aandacht verdient en welk type berichten je moet gebruiken. Op die manier kun je de grote vissen heel gericht benaderen en ervoor zorgen dat de rode loper wordt uitgerold voor ze.

Gebruik tijdbesparende tools

(Online) tools/applicaties zorgen ervoor dat je veel tijd kunt winnen door bepaalde zaken te automatiseren in je lead kwalificatie. Denk bijvoorbeeld aan Autopilot om een gerichte emailflow op je leads af te sturen.

Om je leads automatisch te kwalificeren en ze daarna een afspraak (of juist niet) te laten maken met de juiste sales persoon, is Booka de ideale oplossing.

Met Booka kunnen leads een contactformulier invullen en op basis van die antwoorden krijgen ze de beschikbaarheid te zien van de juiste sales medewerker. Daarna kunnen ze heel eenvoudig een afspraak met deze persoon inplannen. Dit scheelt een hoop heen en weer gemail!

Wil je ook Booka gebruiken om je salesfunnel meer efficiënt te maken? Maak een gratis account aan.

Comments are closed.